9 asiaa, jotka auttavat onnistumaan noseworkin laatikkoetsinnässä – Eli tämä jäi käteen, kun katsoin 76 koesuoritusta

Kävin viime sunnuntaina katsomassa noseworkin laatikkoetsinnän yhden osion ensimmäisen luokan koetta, joka pidettiin Loviisassa. Koirakoita oli 19, joten pääsin näkemään yhteensä 76 laatikkoetsintää. Niistä jäi mieleen monta ajatusta, joista varmasti on vielä hyötyä. Kokosin tällaisen muistilistan itselleni.

1. Koiran hyvä mielentila ja sopiva etsintävire

Onko koira nenä auki ja valmis etsimään jo ennen lähtöviivaa? Vai ryntääkö koira kiihdyksissä alueelle ja alkaa etsiä vasta suurimman kiihtymyksen tasoituttua?

Liian kiihtynyt koira saattaa olla epävarma ja tehdä siksi valeilmaisun. Kiihtyneellä koiralla ei myöskään välttämättä ole tarpeeksi malttia erotella siirtymähajulaatikot oikeasta hajulaatikosta, ja se saattaa siksi päätyä valeilmaisuun.

Lisäksi alueelle pää viidentenä jalkana rynnistävän koiran ohjaajan voi olla vaikea tietää, missä kohdassa koiran nenä todella aukeaa. Koira saattaa juoksennella alueella suu auki huohottaen. Osa koirista pystyy haistelemaan matkalla ohittamansa laatikot, osa ei pysty haistelemaan tehokkaasti.

2. Ohjaajan luottamus koiran ilmaisuun

Tämä liittyy usein edelliseen, eli koiran mielentilaan ja etsintävireeseen. Jos koira on kovin kiihtynyt, ohjaajalle voi tulla epävarma olo, koska hän ei tiedä, mitkä laatikot koira on oikeasti tarkastanut. Valeilmaisun riski saattaa myös aiheuttaa ylimääräistä jännitystä, jos koira on kovin hätäinen.

Loviisan kokeessa oli parisenkymmentä tilannetta, joissa koira ilmoitti ohjaajalle löydön, mutta ohjaaja ei heti uskonut, kun koira ilmaisi.

Kun ohjaaja ei ilmoittanut löytöä, jotkut koirista ilmaisivat pontevasti uudestaan. Jotkut taas alkoivat siirrellä hajulaatikkoa kuonolla tai tassulla tai yrittivät työntää päätään sisälle laatikkoon. Osa hämmentyi, jätti hajun ja jatkoi matkaa eikä enää seuraavalla kerralla välttämättä reagoinut laatikkoon tai jopa väisti laatikkoa. Osa päätyi lisäksi ilmaisemaan jotain väärää laatikkoa sen jälkeen, kun ohjaaja oli torjunut koiran ensimmäisen ilmaisuyrityksen.

Jos koiralla on ilmaisu, ohjaajan kannattaa siis uskoa. Ne koirat, joiden ohjaajat uskoivat ensimmäisen ilmaisun, eivät myöskään alkaneet käpälöidä tai pyöritellä laatikoita.

3. Tarpeeksi pitkä etsintäliina

Laatikkoetsinnässä pitkän liinan käytöstä on paljon etua. Liian lyhyen hihnan käytöstä puolestaan seurasi tilanteita, joissa ohjaaja tahattomasti vaikeutti koiran etsintää.

Yksi pitkän liinan eduista on se, että koira pystyy liikkumaan vapaammin, esimerkiksi vaihtamaan suuntaa äkisti tai pysähtymään yhtäkkiä. Loviisan laatikkoetsintöjen koealueet olivat ilmastoidussa hallissa, ja ilma liikkui aika voimakkaasti. Mitä nopeammin ilma liikkuu, sitä nopeammin liikkuvat yleensä koiratkin, koska ne hakevat etsiessään ilmavirtoja.

Varsinkin, jos koira on vauhdikas, pitkä liina antaa ohjaajalle aikaa ja armoa. Pitkän liinan käyttäjä pystyy etsinnän aikana pysymään koirasta niin kaukana, että yhteentörmäystä ei tule, jos koira yhtäkkiä pysähtyy tai käännähtää hajuvirtauksen perässä. Pitkän liinan käyttäjä ei myöskään vahingossa painosta omalla liikkeellään koiraa liikkumaan johonkin tiettyyn suuntaan.

Pitkästä liinasta on sekin hyöty, että jos laatikoita on aseteltu jonkin kuvion, vaikkapa ympyrän, muotoon, ohjaaja voi jäädä seisomaan ympyrän ulkopuolella ja antaa koiran rauhassa haistella laatikot. Silloin ohjaaja ei vahingossa estä omalla kropallaan ilman virtausta ja näin vaikeuta ja hidasta koiran etsimistä. Jos koira saa hajun ympyrän toiselta puolelta ja ohjaaja seisoo keskellä, ohjaaja sekä tukkii koiran pääsyn hajulle että hajottaa ilmavirran.

Lopuksi pitkän liinan etuihin kuuluu myös se, että kauempaa näkee paremmin vaikkapa koiran käytösmuutokset. Jos ohjaaja on liian lähellä koiraa, monta sellaista asiaa jää näkemättä, jotka viiden metrin päästä katsottuna ovatkin päivänselviä.

4. Koirajohtoinen etsintä

Joissain tilanteissa koiraa tarvitsee ohjata, mutta useimmiten ei – varsinkaan ykkösluokassa.

Jos ohjaaja alkaa osoitella koiralle laatikoita yksi kerrallaan tai jumittuu tuijottamaan tai ajattelemaan vain yhtä laatikkoa, kokemattoman koiran saa melko helposti ilmaisemaan juuri sen laatikon. Jos koira on yhtään epävarma, siihen sortuu jo kokeneempikin koira.

Ongelmia on herkästi luvassa myös silloin, jos ihminen ajattelee pelkästään laatikoita, jotka hän näkee – eikä ilmavirtoja, joita hän ei näe. Suurimmassa osassa Loviisan etsintöjä koira sai hajun jo useita metrejä ennen kuin sen kuono oli ehtinyt oikealle laatikolle.

Jos ohjaaja silloin on päättänyt, että kaikki laatikot käydään läpi tietyssä järjestyksessä ja tietyllä vauhdilla, hän tulee samalla väkisinkin estäneeksi koiran pääsyn oikealle laatikolle. Eikä se ainakaan kasvata koiran itseluottamusta.

5. Siirtymähajujen ja ilmavirtojen huomioiminen

Loviisassa siirtymähajuja riitti. Ensimmäisellä etsintäalueella valeilmaisuja tehtiin ainakin viiteen laatikkoon (laatikoita oli yhteensä 12). Toisella alueella valeilmaisuja tehtiin muistaakseni kolmeen laatikkoon. Kolmannella valeilmaisuja tehtiin muutamaan laatikkoon, ja neljännellä ehkäpä yhteen tai kahteen.

Loviisan laatikkoetsintäkokeessa tuli laskujeni mukaan parisenkymmentä valeilmaisua, ja koirien etsintäkäytöksen perusteella suuri osa valeista johtui mielestäni juuri siirtymähajuista. Koira ilmaisi hajukertymää, joka oli peräisin oikeasta laatikosta mutta joka oli päätynyt toisen laatikon kylkeen.

6. Laatikoiden kunnioittava käsittely

Laatikoiden tassuttelu ja niiden siirtely olivat Loviisassa yllättävänkin yleinen ilmiö. Osa laatikoista oli aika korkeita, joten moni koira onnistui kuonollaan kallistamaan laatikkoa. Laatikko ei välttämättä siirtynyt, mutta nousi ylöspäin ja keikahti joko takaisin paikoilleen tai kyljelleen.

Tassulla raapimista tai laatikon siirtelyä esiintyi varsinkin silloin, kun ohjaaja ei hyväksynyt koiran ensimmäistä ilmaisua. Jos koira oli tassutellut ensin oikeaa laatikkoa, se monesti alkoi tassutella sen jälkeen myös muita laatikoita.

Ilmaisun opettaminen siis todellakin kannattaa. Ja kun sen on opettanut, niin koiran ilmaisua uskominen todellakin kannattaa. Erityisen hyvin jäi mieleen eräs ohjaaja, joka ilmoitti koiransa löydöt välittömästi, kun näki koiran löytäneen. Ja se kannatti! He eivät saaneet yhtäkään virhepistettä laatikoiden raapimisesta. Ohjaajan luottamus koiraan oli todella ihailtavaa.

7. Ohjaajan sopiva vauhti

Tämä olikin aika jännä juttu! Jos laatikot ovat melko lähellä lähtölinjaa, reippaasti alueelle asteleva ohjaaja saattaa omalla vauhdillaan ”työntää” koiraansa eteenpäin niin, ettei se oikeastaan pysty haistelemaan ensimmäisiä laatikoita lainkaan. Tähän vaikuttaa toki myös hihnan pituus: lyhyt hihna ja nopea koira on hankala yhdistelmä.

Jos ohjaaja puolestaan jää seisomaan johonkin yhteen paikkaan tai tuijottamaan yhtä laatikkoa, koira saattaa kokeilla, kannattaisiko sitä ilmaista.

8. Ohjaajan sopiva sijoittuminen suhteessa koiraan

Etsinnässä ohjaajan paras paikka on koiran takana tai takaviistossa, jotta hän näkisi koiransa eleet  ja olemuksessa tai liikkeessä tapahtuvat pienet muutokset.

Jos koirakolla on lyhyt hihna ja koira säntää eteenpäin ohjaaja sen kannoilla tai jopa vierellä, tapahtuu helposti onnettomuus, jos koira yhtäkkiä käännähtää 90 astetta hajun perään.

Vaikka törmäystä ei fyysisesti tapahtuisi, ohjaaja saattaa päätyä painostamaan koiraa tai häneltä voi jäädä huomaamatta se pieni pään kääntäminen, jonka hän olisi nähnyt viiden metrin päästä.

9. Keskittyminen oikeaan asiaan

Mistä tietää, milloin koira etsii ja milloin se vain juoksee? Tai mistä tietää, milloin koira haistelee matosta toisten koirien hajuja tai vanhoja namipaikkoja ja milloin sitä ihan oikeaa hajua, joka nyt vain on sattunut laskeutumaan mattoon?

Yksi asia, jota voi tarkkailla, on koiran suu. Onko se kiinni vai auki. Läähättääkö koira kovin voimakkaasti. Jos koira on vauhdikas, kannattaa katsoa tarkasti, ehtiikö koira hengittää sisään ja ulos jokaisen laatikon kohdalla.

Loviisan kokeesta jäin miettimään, että ohjaajat ehkä usein luulevat koiran fokuksen olevan muualla, vaikka se oikeasti onkin ihan oikealla asialla ja tekee juuri sitä, mitä ohjaaja toivookin sen tekevän.

Eli kannattaa malttaa mielensä ja olla tekemättä liian hätäisiä johtopäätöksiä vaikkapa siitä, että koira haluaa varmasti agilityesteelle, kun se todellisuudessa seuraakin hajua, joka nousee lattialla olevasta laatikosta ja jatkaa ilmastoinnin vauhdittamana kohti agiesteitä ja seinää pitkin ylös.

Toki esimerkiksi maton nuuskuttelun intensiteetistä, nuoleskelusta, juuttumisesta johonkin tiettyyn kohtaan tai laatikoiden suoranaisesta välttelystä voi tehdä valistuneita arvauksia.

Tässä kuvat kokeen etsintäalueista:

laatikkoetsinta1
Alue 1
laatikkoetsinta2
Alue 2
laatikkoetsinta3
Alue 3
laatikkoetsinta4
Alue 4
Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: